Skip to main content

Nieuws uit de OEKRAÏNE


  • Gepubliceerd op:
    26 februari 2022
Nieuws uit de OEKRAÏNE

Wat niemand wilde is toch gebeurd! Grote Russische militaire operaties zijn gestart. Vannacht is, na de toespraak van Poetin op de staatstelevisie, de inval in Oekraïne begonnen. Oekraïne zit in de tang, is omsingeld van alle kanten, niet alleen maar vanuit het zuidoosten, maar ook vanuit het noorden (Belarus). Russische tanks trokken vanochtend op naar Lviv en Kyiv.

Inmiddels ligt een groot deel van het land onder vuur. Het kaartje laat de situatie zien van donderdagmiddag. President Zelensky kondigt algehele mobilisatie aan. Mannen moeten zich melden en wie een wapen wil hebben, kan er een krijgen.

Oekraïne in oorlog (24-2-2022)

Cor Harryvan, voormalig uitgezondene voor de Oekraïne Zending, geeft een overzichtje van berichten van Oekraïners met wie hij contact had.
Afgelopen week belde predikant Wasil Pylypenko om een financiele ondersteuning om dieselgeneratoren te kunnen kopen. De kelder onder de kerk in Rivne is klaar gemaakt om buurtbewoners te kunnen opvangen in het geval dat de stad zou worden gebombardeerd. - Op de woensdagavond heeft men in Stephan een bidstond gehouden. Daarbij wordt om bemoediging voor de gemeenteleden gevraagd in de vorm van een bijdrage in gebed door een Nederlandse predikant. Ds. Diederik Ensing uit ’t Harde mocht dat als eerste doen en dat was een bijzondere ervaring. Onder het motto ‘De geest spreekt alle talen’ werd er gebeden in het Engels en Oekraïens voor de bevolking van Oekraïne en de gemeenten in Rivne en Stephan, waar ds. Wasja predikant is. Ulyana Murza kon de vertaling doen.

Oleg, kerkplanter in Zhytomyr, schrijft dat vanochtend het vliegveld bij de stad Zhytomyr in brand staat.

Op ongeveer twintig km oostelijk van Kyiv ligt Brobary. Lisa Gawrilenko woont daar met haar man Sasja. In de vroege ochtend wakker schrok de familie wakker van harde explosies. Er zijn heel veel militaire bases gestationeerd die zijn gebombardeerd. Voorlopig blijven ze thuis afwachten en hopen op God. - In Kyiv, in het huis waar de familie Harryvan heeft gewoond in Kyiv, woont nu Jura met zijn gezin. Jura is ouderling in de gereformeerde kerk van Kyiv. Hij stuurde een foto van een raket die was ingeslagen in een straat op anderhalf kilometer van waar zij wonen.

De pastor van Kyiv, Sergei Nakul, nam een video op, waarin hij zijn ontzetting uitdrukt en ons allemaal oproept om te blijven bidden tot God

Dat Hij zich ontfermt en dat deze vreselijke dreiging zal stoppen! - In de oostelijke regio van Oekraïne ligt de miljoenenstad Charkiv. Ook daar zijn explosies geweest. Er zijn beelden van zwaar beschadigde flats in Charkiv. Vanmiddag sprak de burgemeester burgers toe in de Situatie van donderdagmiddag 14.00 uur. Het gehele land Oekraïne wordt aangevallen door de Russen. De internationale Gemeenschap veroordeelt de militaire inval. Zelfs uit Rusland zijn er berichten dat 140 burgermeesters de oorlog van Poetin met Oekraïne niet legitiem vinden! metro. Daar hebben honderden mensen een schuilplaats gezocht tegen de zware beschietingen met granaten of raketten.

Alex Blyzniuk stuurde een video met twee vliegtuigen boven Kyiv.

De Russen bombarderen de stad regelmatig. - Vitaly Korsunky van het rehabilitatiecentrum The Right Way liet weten dat men nu nog veilig is, maar de situatie kan veranderen bij het uur. Oproep aan de kerken Het bestuur van Oekraïne Zending roept haar regiokerken in Gelderland en Flevoland op tot gebed voor het hele Oekraïense volk in de ochtenddienst van aanstaande zondag. In het bijzonder gaat onze zorg uit naar de broeders en zusters in de gereformeerde kerken en hun kerkplantingen, het seminarie en de projecten The Right Way, Babysun en Radist, welke Oekraïne Zending financieel en contactueel ondersteund. Vanavond wordt een informele bidstond gehouden bij de familie Harryvan thuis.

Meer informatie kan je vinden op www.oekrainezending.nl  

Onze kerk ondersteund actief de Oekraine Zending.