Skip to main content

Als de zomer begint

Geschreven op 21 juni 2024

En toen was het weer zomer. In de nacht van donderdag 20 juni op vrijdag 21 juni begint de astronomische zomer. Ik kan altijd erg naar dat moment uitkijken. De zomer! Met het natte en nog niet zo heel warme weer van dit jaar schieten de planten de grond uit. Ik zie het groen in de achtertuin bijna groeien. Elke dag een stukje hoger en breder.

En met de komst van de zomer lijkt het wel of we in een wat lagere versnelling gaan met z’n allen. De catechisaties zijn voorbij. Het vergaderseizoen zit er ook wel weer zo’n beetje op. De bijbelstudiegroepen vallen stil. Vaak denk ik dat ik het verkeerde beroep heb gekozen. In de zomer heb ik vaak energie genoeg, maar in de winter is het stukken minder. Terwijl in de kerk vaak precies het omgekeerde gevraagd wordt: veel energie in de winter, minder in de zomer. Is het niet een beetje raar dat we in de zomer zo terugschakelen in de kerk? Waarom eigenlijk geen jeugdavonden in de zomer? Waarom niet gewoon door met kerkelijk werk? Vanuit het verleden is dat wel te begrijpen. In de zomer was er genoeg op het land te doen. Dan was er voor dat soort dingen minder tijd. Iedereen moest helpen bij het binnenhalen van de oogst. Maar nu dan? 

Gas terug nemen in de zomer

Van u is de dag, van u is de nacht,
u hebt maan en zon een vaste plaats gegeven,
u hebt de grenzen van de aarde bepaald,
zomer en winter – u hebt ze gevormd.
(Psalm 74:16-17)

Toch geloof ik dat het wel een goede zaak is om wat gas terug te nemen in de zomer. We zijn als mensen geschapen in een wereld die draait. Die draait om de z’n as en om de zon. Daarom hebben we het ritme van dag en nacht, zomer en winter. Het is het natuurlijke verloop. Zoals God zelf ook zegt tegen Noach: “Zolang de aarde bestaat, zal er een tijd zijn om te zaaien en een tijd om te oogsten, zal er koude zijn en hitte, zomer en winter, dag en nacht – nooit komt daar een einde aan” (Genesis 8). En als mensen zijn we geroepen op dat ritme mee te bewegen. De winter is niet hetzelfde als de zomer. Dat vraagt dan ook om een ander levensritme. De zomer is bij uitstek de tijd om te genieten van de zon, van de bloemen, van de natuur, van Gods schepping. Het is de tijd om energie op te doen – en om met je handen in de aarde te wroeten. En je te verwonderen over hoe prachtig God de schepping heeft gemaakt. De zomer is de tijd om – als je er de mogelijkheden voor hebt – erop uit te trekken. Meer te ontdekken van Gods goede schepping. Wat heeft God het allemaal prachtig uitgedacht en gemaakt!

Een fijne zomer!