Skip to main content

Gaudete

Geschreven op 14 december 2023

Ergens op een muur in Delft staan de woorden ‘Wees blij’. Een aansporing om positief in het leven te staan. Degene die dit bedacht heeft, zegt er zelf over dat je dit zinnetje op allerlei manieren kunt aanvullen. Wees blij met wat je hebt, bijvoorbeeld. Of wees blij ook als iets niet lukt. En dit is mijn persoonlijke favoriet: Wees blij als het regent, want als je niet blij bent regent het ook. 

Wees blij. In de hectiek van de dag, door alle prikkels die je de hele dag door ontvangt, zou je het haast vergeten. Maar waarom eigenlijk? Waarom zou je blij zijn? Is er reden voor? Er is genoeg om over te somberen. Er is genoeg om je zorgen om te maken. Er is genoeg om boos over te zijn. Wat maakt dat je blij kunt zijn? En dat er reden is om blij te zijn?

De derde zondag van Advent heeft de naam ‘Gaudete’ gekregen. En dat betekent niets anders dan ‘Wees blij’ of ‘Wees verheugd’. De naam van deze zondag is ontleend aan de woorden van Paulus in Filippenzen 4.
Laat de Heer uw vreugde blijven; ik zeg u nogmaals: wees altijd verheugd. Laat iedereen u kennen als vriendelijke mensen. De Heer is nabij. Wees over niets bezorgd, maar vraag in alle omstandigheden aan God wat u nodig hebt en dank Hem in uw gebeden.
(Filippenzen 4:4-6)

Het feest begint voor het begint

Prachtig dat deze oproep een plek heeft gekregen in de adventstijd. Advent is niet alleen een tijd om tot jezelf in te keren en te ontdekken wat er in je eigen hart leeft. Advent gaat niet alleen over het donker om je heen. Maar is ook hoopvol. Gericht op het licht dat komt. Vandaar dat deze zondag niet paars als kleur heeft, maar roze. Paars is de kleur van ernst, boete, gedenken. Maar roze dat is paars waar het wit van het naderende kerstfeest al in gemengd is. Blij zijn, omdat het goed komt. Blij zijn al voor het feest begint. Ik vind dat een van de wonderlijkste momenten in het christendom: dat het feest al begint voor het begint. Dat geldt voor Pesach, dat al gevierd werd voordat de Israëlieten wegtrokken uit Egypte. Het geldt ook voor het avondmaal, dat al gevierd werd voordat Jezus Christus stierf aan het kruis. En hier in Advent gebeurt iets vergelijkbaars. Al voor de komst van God daar is, al voor de dag van de Heer aanbreekt, klinkt de oproep om je te verheugen:
Gaudete in Domino semper. Iterum dico: Gaudete!
Verheugt u in de Heer te allen tijde. Nog eens: verheugt u!

Verwachtingsvol uitkijken

Het geheim van deze feestelijke adventszondag zit hem in de verwachting. Verwachtingsvol uitkijken. Niet alleen maar vertrouwen dat het eens goed komt als Jezus terugkomt. Maar daar ook al blij over kunnen zijn. De Heer is nabij. En dat maakt alles uit. Wees blij – het kan makkelijk een kreet worden die je uiteindelijk toch zelf verantwoordelijk maakt voor je blijdschap. Maar de blijdschap waar het hier over gaat, gaat veel verder en komt uiteindelijk bij God vandaan.