Skip to main content

Vergezocht

Geschreven op 06 juni 2024

Laatst hoorde ik een lied van Sela voorbijkomen, waarbij ik altijd wat moet grinniken bij een van de regels. Nu ben je natuurlijk nieuwsgierig welk lied ik bedoel en vooral bij welk zinnetje ik wat moet grinniken. 

Nou luister. Het lied heet ‘Heel uw koninkrijk’ en het gaat over hoe het koninkrijk van God na Pinksteren meer en meer zichtbaar wordt in deze wereld. En dan het zinnetje: Heel uw koninkrijk, is Gods werkelijkheid, ligt dichtbij, is niet vergezocht. En vooral die laatste zin, daar moet ik altijd even van grinniken. Het koninkrijk van God is niet vergezocht. Zoveel mensen in deze wereld zullen ons voortdurend willen voorhouden dat niet alleen Gods koninkrijk, maar het hele verhaal over Jezus, ja God zelf, vergezocht zijn. En zelfs als christen kun je je in de tijd en op de plaats waar wij leven zomaar vertwijfeld afvragen: ‘Waar vind ik dat koninkrijk van God? Is het niet ver weg? Of misschien zelfs wel vergezocht?’

Alleen daarom al is het woordje ‘vergezocht’ goed gevonden. Maar er is meer. Ik moet ook denken aan Deuteronomium 30. Als Mozes alle geboden aan het volk heeft gegeven, dan zegt hij: ‘Denk nu niet dat deze geboden buiten uw bereik liggen.’ En dan komt een prachtig stukje poëzie: 

Ze zijn niet in de hemel, dus u hoeft niet te zeggen: ‘Wie stijgt voor ons op naar de hemel om ze daar te halen en ze ons bekend te maken, zodat wij ernaar kunnen handelen?’ 
Ook zijn ze niet aan de overkant van de zee, dus u hoeft niet te zeggen: ‘Wie steekt de zee voor ons over om ze daar te halen en ze ons bekend te maken, zodat wij ernaar kunnen handelen?’ 
Nee, die geboden zijn heel dicht bij u, in uw mond en in uw hart; u kunt ze volbrengen.

Het koninkrijk ligt binnen ieders bereik

Gods geboden zijn niet ver gezocht. Je kunt ermee aan de slag. Het kan iets van jouzelf worden. En precies hetzelfde geldt voor Gods koninkrijk. Om in Gods koninkrijk te leven hoef je niet op te stijgen naar de hemel, je hoeft niet te emigreren naar een ander land, je hoeft niet de wereld de rug toe te keren en als een kluizenaar gaan leven. Nee. Gods koninkrijk is onder ons. Het ligt in ieders bereik, waar – zo zingt Sela – waar we leven in vreugde en vrede met God!

Gods koninkrijk wordt zichtbaar in het warme welkom voor vluchtelingen, in het helpen van armen, in het troosten van wie verdrietig is. Gods koninkrijk ga je zien als er licht aangestoken wordt op een donkere plek. Als er warmte geboden wordt waar de wereld verkilt. 
Bij het woordje ‘vergezocht’ moet ik altijd een beetje grinniken. Aan de ene kant omdat het lijkt te botsen op de werkelijkheid, maar vooral omdat het me eraan herinnert dat Gods koninkrijk vlak voor mijn neus zich afspeelt.