Skip to main content
  • VakantieBijbelfeest. Dat is een woord waar ik blij van word. U ook ?

    VakantieBijbelfeest. Dat is een woord waar ik blij van word. U ook ?

08 april 2016

De komende week is het weer VakantieBijbelfeest. Dat is een woord waar ik blij van word. U ook ? Vakantie, ja daar worden de meesten wel blij van. Maar dat bedoel ik niet. Nee, van Bijbelfeest, daar word ik blij van. Dat men de Bijbel een feest vindt, dat men op een feestelijke manier met de Bijbel omgaat. Kennen wij dat ? Of is het lezen van de Bijbel bij ons een gewoonte geworden ? Net als de krant lezen of je facebook checken. Dan moeten we ons misschien eens gaan afvragen waaraan dat ligt. Oké, ik hoor het al. Oubollige taal, het zegt me niet zoveel. Ik heb er eigenlijk geen tijd voor. Ik ben veel te druk met andere dingen.
Maar kijken we wel goed naar de Bijbel dan. Als ik aan catechisanten vraag; wat is de Bijbel ?
Dan kan je zomaar het antwoord krijgen; het woord Bijbel komt van Biblia, dat betekent Bibliotheek. Het is een verzameling van 66 boeken. Niets mis mee. Maar is dat wat de Bijbel in essentie is ? Of is het misschien een handboek voor ons dagelijks leven, waaruit we leren hoe we voor God moeten leven ? Ook hierin zit een kern van waarheid. Een ander zal misschien de Bijbel zien als hét boek waarin antwoord wordt gegeven op veel levensvragen en op de grote vraagstukken die de wereld al zolang bezig houden. En ook daar zit wat in.

En tenslotte zijn er mensen die de Bijbel zien als een boek met mooie oude verhalen, vol metaforen. En zeker, onze christelijke cultuur en kunst is gebaseerd op veel Bijbelse motieven en verhalen. Zonder kennis van de Bijbel snap je er niets van.
Maar is dat het dan ? Als je zo tegen de Bijbel aankijkt dan is het niet ondenkbeeldig dat je belangstelling, uit frustratie of teleurstelling misschien, een keer wegzakt.
Nu steekt iemand snel zijn vinger op. Nee, het is Gods woord. Ook helemaal juist en ik ben blij dat je dat zegt. Maar nu mijn vraag; hoe kijk je aan tegen Gods woord ?
Is het een boek vol kennis over God, een opsomming van weetjes, die je intellectueel op een rijtje kan zetten ? Dan wordt de Bijbelkennis, kennis om de kennis. Een soort van groot Quizboek. Dan blijft het een zaak van het hoofd. Is misschien leuk voor bij een feest, maar maakt het nog geen Bijbelfeest.

De Bijbel is de Profielschets van God. Door de Bijbel te lezen leer je God kennen. Net zoals je door een profielschets op facebook van alles te weten kunt komen over diegene wiens facebookpagina je bekijkt. Je ziet dan wat voor opleiding heeft hij of zij gedaan, waar komt hij of zij vandaan. Welke hobby’s, liefhebberijen en interesses heeft die persoon. En zo leer je iets over die persoon, als hij of zij tenminste eerlijk is.
Zo is de Bijbel ook een Profielschets van God. En hoe meer je leest, hoe meer je over Hem te weten komt. Maar dat niet alleen. Het beeld wordt ook steeds duidelijker. Krijg je eerst een blauwdruk, het Oude Testament, waaruit Gods beeld niet altijd duidelijk wordt. In Jezus Christus wordt dat beeld scherp als een digitale foto op volle scherpte. Johannes 14 : 9b “Wie mij gezien heeft, heeft de Vader gezien”. En Johannes 14 : 11a ”Geloof me, ik ben in de Vader en de Vader is in mij”. We kunnen God de Vader dus kennen door naar Jezus te kijken.

Gods onuitsprekelijke, onbegrijpelijk, onuitputtelijke liefde werd duidelijk in Zijn Zoon.
Daarom heet Gods woord in Johannes 1 ook het Woord dat vlees geworden is. Daar gaat het over Jezus, die als mens geboren werd, hij is de vervulling en de essentie van Gods woord.
Wanneer je zo de Bijbel leest dan leer je steeds meer over God, over wie Hij is. En vooral wie Hij voor jou is. Nu, vandaag al. En dat is de werkelijke reden voor het lezen van de Bijbel. God wil een relatie met jou. Ja, je leest het goed, met jou ! Hij kent jou door en door, al van voor je geboorte. Hij heeft je zelfs in de moederschoot geweven ( psalm 139 ). Wanneer Hij daar al de “moeite” voor neemt, zou Hij jou dan niet willen kennen en zou Hij dan met jou geen relatie willen ? En bovendien Hij heeft je, door Zijn zoon Jezus Christus, tot Zijn kind aangenomen ( zie doopformulier ). Hij kent jou. Wil jij Hem kennen ? In een relatie dient dat wederzijds te zijn. Dáárom moet je je Bijbel lezen. Zodat je relatie met God fris en open blijft.

Heb je geen tijd, ben je te druk met allerlei andere dingen ? Dat moet je eens tegen je vrouw, je man of je vrienden zeggen. Ik durf te beweren dat je relatie daarvan schade op loopt of misschien wel kapot gaat. Zo gaat dat ook met je relatie met God. Wanneer je geen werk maakt van die relatie, door dagelijks je Bijbel te lezen en te bidden.
Dat kinderliedje is dan ook zo waar en een nodige herinnering; Lees je Bijbel, Bid elke dag.

Wanneer we zo omgaan met het lezen van de Bijbel en zo met de Bijbel zelf omgaan, dan gaat het ons goed. En dan is het een feest, een Bijbelfeest. En zullen we later mogen binnengaan in het eeuwige feest. Niet omdat we antwoord weten op allerlei Bijbelweetjes, maar omdat we een innige relatie hebben met God en onze Here Jezus Christus, onze Redder en Heiland. Ik wens het VakantieBijbelfeest toe dat ze komende week iets van God mogen laten zien aan de kinderen van de buurt. En laten we bidden dat zij getrokken worden naar een relatie met die liefdevolle God, opdat het ook hen goed gaat.

F.L.